NU

maandag 13 september 2010

koffer met dromen

"ga nooit op reis zonder een koffer met dromen" een uitspraak van Dirk de Herder en dat ben ik helemaal met hem eens.



Gister weer eens in het fotoboek Flashback van Dirk de Herder zitten lezen/kijken. Vorig jaar gekregen van één van de mede-oprichters van het Herder Museum (wat na zijn dood gesloten is). Prachtige foto's heeft hij in zijn leven gemaakt


Dirk werd wel ‘De laatste romanticus van het noorden’ genoemd. Zijn leven lang is hij op zoek geweest naar poëtische schoonheid en zijn eigen volmaakte wereld. Dirk de Herder werd in 1914 geboren in Rotterdam en groeide op in een artistiek milieu, zijn vader Alle de Herder was musicus. De Herder werd aanvankelijk schilder, maar ontdekte al snel dat hij in de fotografie zijn passies kwijt kon. Daarnaast verkeerde hij veel in kringen van kunstschilders; hij was enige tijd fotograaf van de Cobra-beweging, waardoor hij Karel Appel en Corneille goed leerde kennen.


Dirk was een echte strandjutter, hij vond het heerlijk om langs de kustlijn te slenteren en aangespoelde spullen te verzamelen om deze te fotograferen. Zelf vond hij zijn beste vondst een schoen die, na jaren in het water gelegen te hebben, helemaal groen was van de algen en wieren.
mooie foto van de jonge Rijk de Gooijer






Geen opmerkingen:

Een reactie posten